Nezařazené

Jak vybrat vhodnou skialpinistickou výbavu

Skiaplinismus, Skialp, Skitouring, Backcountry …

…sport pro sportovní amatéry, zkušené horolezce i závodníky, kteří mají jedno společné – chtějí zdolat zasněžené vrcholky hor  pomocí své vlastní síly, vymanit se z ruchu lyžařských středisek a užít si fantastického pocitu svobody z pohybu v zasněžené přírodě. V každé sezóně stále více a více milovníků pohybu opouští pohodlí upravených sjezdovek. Pokud také uvažujete o rozšíření řad těchto nadšenců, naleznete v tomto článku pár užitečných tipů, které vám pomohou při výběru vhodného vybavení pro Vaše lyžařské túry.

S VÝBĚREM VHODNÉHO MODELU LYŽÍ, VÁZÁNÍ A BOT VÁM S OHLEDEM NA VAŠE SKIALPINISTICÉ “AMBICE”, LYŽAŘSKÉ SCHOPNOSTI I VAŠI VÁHU RÁDI PORADÍME FORMOU TELEFONICKÉ KONZULTACE NA TELEFONU 603 495 269.

BEZPEČNOST NA PRVNÍM MÍSTĚ

Bezpečnost Vašeho pohybu na horách ovlivňuje hned několik faktorů: počasí, sněhové podmínky, Vaše kondice, znalosti pohybu v zimních horách a v neposlední řadě vybavení.

Pro správný výběr vhodného vybavení pro skialpové túry je nutné zařadit se do jedné ze čtyř skupin skialpinistů (pro jednoduchost jde o základní dělení):

1.Nahoru i dolů, v prašanu, krustě i ledu

Jako univerzální skialpinista hledáte vybavení do jakýchkoliv podmínek. Vaše vybavení musí být natolik flexibilní, aby vyhovovalo všem sněhovým podmínkám i profilu sjezdu. Nezáleží ani na tom, zda plánujete krátkou túru v nejbližším okolí nebo náročný vysokohorský podnik, nejste zaměřen výlučně na výstup nebo sjezd. Chcete si  zkrátka užít túry všude a vždy.

LYŽE

Zábavou musí být cesta nahoru i sjezd dolů, jste proto v kategorii s nejtěžším výběrem správné lyže, kompromis je zde nutností …

Vhodná šíře lyže je v rozmezí 82 – 90mm pod patou. Hmotnost u této kategorie lyží se pohybuje mezi 1200 až 1500g. I přes nesporný pokrok technologií, dnes používaných při výrobě lyží, zůstává pravdou skutečnost, že těžší lyže je obvykle tužší a stabilnější a tím i vhodnější volbou pro sjezdy v náročnějších podmínkách, při nasazení větší síly a použití při větších rychlostech. “Váhově těžší” je zde však poněkud zavádějící, protože lyže s váhou pod 1400g jsou pořád lehkými lyžemi, a termín těžší zde slouží pouze pro porovnání v rámci uvedené kategorie!!!

Lehčí lyže doporučujeme skialpinistům s menšími ambicemi pro sjezdy v náročnějším terénu, stejně jako začínajícícím skialpinistům, kterým rozhodně usnadní jízdu ve volném  terénu, na kterou doposud nebyli zvyklí a v neposlední řadě i všem, kteří si prostě chtějí užít pohodovou túru v horách mimo sjezdové rezorty…..

Do této kategorie patří i lyže pro “příležitostné” skialpinisty, kteří hledají vybavení za přijatelnou cenu, ale zároveň nechtějí slevit ze svých požadavků na kvalitní výbavu.

VÁZÁNÍ

Rámová vázání v této kategorii jsou již historií, jsou těžká a pro tuto kategorii vhodná snad jen pro ty z vás, kdo nemá botu kompatibilní s „techovým“ vázáním.I pro náročnější sjezdy již jsou k dispozici vázání Tec, od špičkových, vyrobených na NC strojích, přes cenově dostupná vázání ve variantách s brzdou nebo řemínkem. A zde je před Vámi další proces rozhodování – řemínky nebo brzdy? Nečtěte na webu názory těch, kteří už dvakrát vyrazili na skialpy a nyní píší recenze a radí, jak vybrat vybavení na skialpinismus…zamyslete se stejně jako u ostatního vybavení nad tím, v jakých terénech a podmínkách Vy ten Váš skialpinismus budete provozovat. Budete se pohybovat hlavně v lyžařských rezortech, sjíždět po upravených tratích, popř. se občas odvážíte do lehkého terénu poblíž civilizace, zkrátka freeride není nic pro Vás? Pak bude nejlepší volbou nejspíš brzda. Pokud však máte ambice pravidelně vyrážet do volného terénu, cílit své výlety za prašanem (a to i v podmínkách českých hor), pak uvažujte o řemínku. Lyže bez řemínku může ujet na první tvrdé vrstvě sněhu pod prašanem i s brzdami…bořit se pak v horách po pás ve sněhu k první civilizaci po tom co lyži nenajdete je pak věřte celoživotním “zážitkem” …

BOTY

Stejně jako u lyží, i zde je vhodný výběr nejkomplikovanější.

Obecně jsou čtyř(tří)přezkové boty pevnější při sjezdu, použití materiálů jako carbon, grilamid, pebax apod. však již i u těchto modelů snížily váhu a tak např. čtyřpřezková bota Spectre 2.0 od LaSportivy váží jen 1440g/27 a Maestrale 4 od Scarpy dokonce jen 1400g/27.

Dvoupřezkové boty Backland od Atomicu váží pouhých 1100g/27,  Sideral od LaSportivy  1170g/27, Scarpa F1 1230g/27…Tyto modely jsou při chůzi jednoznačně pohodlnější i flexibilnější, daní za tyto výhody je však jejich o poznání menší pevnost při sjezdu.

LEVNĚJŠÍ  MODELY PRO ZAČÁTEČNÍKY MAJÍ VĚTŠINOU 2 PŘEZKY A DNES JIŽ JSOU VŠECHNY POUŽITELNÉ I PRO TECHOVÉ VÁZÁNÍ, U NICHŽ LZE TAKÉ NALÉZT CENOVĚ PŘIJATELNÝ  A PŘI TOM LEHKÝ MODEL OD DYNAFITU.

2.Cílem je cesta nahoru

Pro vaše rychlé výstupy musíte přemýšlet o každé věci, kterou zabalíte do batohu, protože každý další gram navíc Pro Vás hraje velkou roli. Máte rádi rychlou chůzi do kopce, sjezd není prioritou, ale chcete se při něm na své vybavení spolehnout. Nezáleží na tom, jestli si vyberete krátký výlet v místních horách či vícedenní přechod – cílem je rychle vystoupat do kopce s co nejmenší hmotností na nohou i ramenou.

LYŽE

Lyže orientované pro výstup budou lehké a agilní, geometricky dnes díky použití těch nejnovějších technologií středně široké.

Zde se musíte rozhodnout, zda váha je skutečně prioritou a touto volbou se vzdáte možnosti vychutnat si sjezd i v sklonově obtížném terénu,popř.na tvrdším podkladu, nebo malinko slevíte z váhy a budete mít lyži, která bude stabilnější…

 VERZE ŠÍŘE POD PATOU 85 – 90 MMVÁHA OKOLO 1000-1200G. TYTO MODELY NABÍZEJÍ VYNIKAJÍCÍ VÝKON PRO VÝSTUP, JSOU IDEÁLNÍ PRO RYCHLÉ A ČASOVĚ NÁROČNÍ SKIALPOVÉ TÚRY ORIENTOVANÉ NA CHŮZI, ALE ZÁROVEŇ DÍKY SVÉ ŠÍŘCE POSKYTUJÍ DOSTATEČNÝ VZTLAK PRO JÍZDU V PRAŠANU A  NENÁROČNÉM TERÉNU (sklonově i podkladově). NA TVRDÉM PODKLADU, V EXTRÉMNĚ PRUDKÝCH SVAZÍCH A  VE VĚTŠÍ RYHLOSTI JE VŠAK DANÍ ZA NÍZKOU VÁHU JEJICH NESTABILITA PŘI JÍZDĚ.

UŽŠÍ VERZE, POD 85 MM POD PATOU VÁŽÍ OD 900 G DO 1000 G.

VÁZÁNÍ

Volba je zde jednoznačná – pouze vázání Tec., nejlépe bez brzd s nastavitelnou vypínací silou.

BOTY

Boty pro tuto kategorii skialpinistů mají většinou dvě přezky a váhu do 1200g.

Vyznačují se velkou pohyblivostí při chůzi, rozsah pohybu je mezi 60-63stupni, jsou méně stabilní pro sjezd a mají i slabší vnitřní botičku. 

<h4>3.Prioritou je sjezd v nedotčeném terénu</h4>

Nahoru se dostanete vlastními silami; někdy si pomůžete lyžařskými vleky. Milujete strmé svahy a rychlé sjezdy v dlouhých obloucích.Vyhledáváte nedotčené pláně s prašanem a zážitek ze sjezdu v hlubokém sněhu je pro Vás jasnou prioritou.

LYŽE

Lyže šíře 95-110mm a s váhou mezi 1300-1700g jsou dostatečně široké pro skvělé zážitky v prachovém sněhu na nedotčených pláních, kam se nahoru dostanete vlastními silami na pásech. Ještě před pár lety se nám ani nesnilo, že by lyže s šíří pod patou nad 90mm mohly vážit pod 1300g a zároveň byly v torzi dostatečně tuhé na to, aby se s nimi dalo spolehlivě sjet i v náročném terénu na různých sněhových podkladech. Dnes je tu hned několik výrobců, kteří dokázali vyvinout a vyrobit lyže, které jsou skvělé v prašanu a zároveň si s nimi užijete na tvrdších podkladech. Nezapomeňte, i zde platí: těžší lyže (stále ale ještě pod 1500g!!!) jsou tužší a stabilnější, lehčí je skvělá v prašanu a na suchém sněhu, její hranice výkonnosti však výrazně klesají na tvrdém povrchu!

Modely se šíří 110-130mm mají větší vztlak a stabilitu v hlubokém sn ěhu a jsou ideální volbou pro skialpinisty, kteří se vyvezou lyžařským vlekem nahoru, na pásech se přemístí mimo areál střediska a vychutnají si sjezd v prašanu mimo sjezdovky.Váha navíc 300-500g zde již nehraje žádnou roli…

VÁZÁNÍ

Pro lyže nad 120mm je již vhodné rámové vázání, pro opravdové freeridery, kteří překonávají i skalní prahy jsou pak vyšší vypínací síly těchto vázání nutností.Jedinou výjimkou mezi techovými vázáními je skvělý KingPin od Markeru.

Pro lyže 95- 110mm je možná i volba vázání s brzdami s podmínkou doplnění o vybyvení prvkem zabráňujícím ujetí lyže pod vrstvou prašanu, nebo vázání s řemínky.

BOTY

I zde je volba jednoznačná – boty musí tuhé a stabilní, zajišťující perfektní přenos síly na Vaše lyže, flexe není důležitá. A těmto kritériím vyhovuje pouze tříčtyřpřezková bota.

4.Čím rychleji, tím lépe

Skupina závodních skialpinistů je nejmenší ze čtyř uvedených hlavních kategorií.Vybavení se zaměřuje na výkon, jako výkonnostní sportovec věnujete pozornost hmotnosti Vašeho vybavení. Chcete být připraven na další soutěž; trénujete kdekoli, dokonce i v noci, abyste byli lepší a rychlejší! Soustřeďujete svou energii více na výstupy než na sjezdy, váha je tak rozhodujícím faktorem. Od lyží ani bot neočekáváte nijak zázračný komfort pro sjezd.

LYŽE

Rychlost je rozhodně zásadní, váha jasnou prioritou. 
Speciální modely pro závody váží 580-700g, mají 65mm pod patou, délku pro muže 161cm a pro ženy 151cm.

VÁZÁNÍ

Totéž platí pro vázání – závodní modely váží pouhých 130g a nemají možnost nastavení vypínací síly…

BOTY

A do třetice váha. K tomu ale i neskutečný rozsah pohybu při běhu, snadnost a rychlost ovládání přezek a aretace. Váha je zde snížena až na neuvěřitelných 580g!!! Izolaci a komfort při sjezdu však rozhodně nečekejte, sjezd s takovouto botou a lyžemi vyžaduje opravdové umění…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *